top of page
Boeket bloemen
Kamerplanten
bloemen

Algemene verzorgingstips voor snijbloemen:

Ververs het water van je vaas om de 2 à 3 dagen, zo voorkom je zware bacterievorming. Bacteriën zorgen namelijk voor verstopping en rotting van je stengels, met alle gevolgen van dien. Doe je de moeite om tijdens het verversen van het water de stelen nogmaals schuin aan te snijden, dan zal dit ongetwijfeld een gunstige invloed hebben op de houdbaarheid van je bloemen. Verwijder bij elke water-ververs-beurt zeker de verwelkte bloemen want zij bevatten bijzonder veel bacteriën en besmetten genadeloos de andere bloemen. Mors absoluut geen water op de knoppen van je bloemen. Deze druppels kunnen een rottingsproces in gang zetten in de knop. 

Zet je bloemen zo snel mogelijk in lauw water, maar snijd eerst de stengels (liefst) schuin aan met een scherp mesje. Op die manier zorg je ervoor dat de kleine kanaaltjes in de zijkant van de steel open komen te staan waardoor de steel gemakkelijk water en voedingsstoffen kan opnemen om naar de bloemknop te kunnen vervoeren. Een snoeischaar knijpt de kanaaltjes dicht en weerhoudt de steel ervan om water te kunnen optrekken... en scherp mesje is dus de boodschap! Indien je het gevecht met het schuin aansnijden van eventuele harde takken uit de weg wil gaan, kan je deze gewoon breken. Verwijder zeker alle bladeren die in aanraking komen met het water in de vaas, want zij zijn medeverantwoordelijk voor bacterievorming!

​

​

​

Zet je bloemen nooit in de zon of in de tocht, dit zijn twee factoren die ervoor zullen zorgen dat je bloemen hun knoppen laten hangen. Plaats je bloemen ook nooit in de buurt van een fruitschaal. Het is bewezen dat Ethyleengas, dat geproduceerd wordt door rijpend fruit, ervoor zorgt dat bloemen ook sneller gaan ‘rijpen’ en dus bijgevolg ook sneller zullen verwelken.

Niet elke bloem kan gedroogd worden maar het is zeker het proberen waard om je bos op het einde van de houdbaarheid ondersteboven op te hangen op een donkere, warme plek. Zorg ervoor dat de bloemen niet op elkaar gedrukt zitten, zo kan het vocht makkelijker verdampen en wordt de kans op een mooi eindresultaat aanzienlijk groter. 

kamerplanten